Skip to content
Hitte op de werkvloer | Zonwerende raamfolie

Hitte op de werkvloer: richtlijnen wat mag wel en wat mag niet?

Warmere temperaturen in de zomer worden vaak als aangenaam gezien, totdat het resulteert in hitte op de werkvloer. Zodra het te warm wordt op de werkvloer zullen medewerkers hier hinder van ervaren, het werkcomfort neemt af en het heeft ook invloed op de productiviteit van uw werknemers. Bedrijven worden uitgedaagd betreffende het beheer van hitte op de werkvloer en het vinden van een duurzame oplossing hiervoor. In dit blog verkennen we de problemen, risico's en mogelijke verbeteringen die bedrijven kunnen implementeren om het welzijn van hun werknemers te waarborgen en de productie-efficiëntie te optimaliseren.

Hitte op de werkvloer: de gevolgen en risico's

Hoge temperaturen kunnen een negatief effect hebben op medewerkers en hun werk. De negatieve effecten van hitte op de werkvloer mogen dan ook niet worden onderschat en vraagt om maatregelen.

Wanneer de temperaturen stijgen, kan het werken op kantoren maar ook in een productieomgeving met veel machines, apparatuur en weinig ventilatie leiden tot ongemak, verminderde prestaties en zelfs gezondheidsrisico's voor werknemers. Oververhitting kan leiden tot uitputting, uitdroging, en in ernstige gevallen zelfs hitteberoerte. Dit kan niet alleen leiden tot verzuim en lagere productiviteit, maar ook tot juridische en reputatie risico's voor het bedrijf.

De risico's van hitte op de werkvloer:

 1. Gezondheidsrisico's: Werknemers die worden blootgesteld aan langdurige hitte kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals hitte-gerelateerde ziekten en uitdroging. Dit kan leiden tot ziektedagen, lagere moraal en verminderde productiviteit.
 2. Veiligheidsproblemen: Wanneer werknemers zich ongemakkelijk voelen door de hitte, kan dit leiden tot afleiding en verminderde concentratie. Dit vergroot het risico op ongelukken en letsels in een al uitdagende werkomgeving.
 3. Materiële schade: Hoge temperaturen kunnen ook van invloed zijn op machines, apparatuur en grondstoffen. Oververhitting kan leiden tot versnelde slijtage en verminderde levensduur van apparatuur.

Wet- en regelgeving voor hitte op de werkvloer

In de Arbowet staat dat werkgevers er alles aan moet doen om gezondheidsklachten of gezondheidsschade te voorkomen. De wetgeving over werken en temperatuur is opgenomen in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Voor werk in kantoren en kleine werklokalen bestaan er algemene regels om te bepalen of de temperatuur niet te hoog is voor de werkzaamheden die worden verricht. Het gaat hier om een indicatie en dus niet om wettelijke grenswaarden.

Hoe warm mag het zijn op de werkvloer?

 • In de zomer ligt de ideale temperatuur tussen de 23 en 26˚C.
 • Bij temperaturen boven de 26˚C is er extra fysieke belasting en moeten maatregelen worden overwogen.
 • Voor licht kantoorwerk geldt een maximum tot 28˚C
 • Voor intensief fysiek werk geldt een maximum temperatuur van 26°C. Mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder waarneembare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C.
 • Voor fysiek zwaar werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag de temperatuur niet hoger zijn dan 23˚C. 

Richtlijnen en voorschriften voor temperatuurregeling in werkomgevingen.
Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden voor hun werknemers. Dit omvat ook het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers bij hitte op de werkvloer. Temperatuur controle is een belangrijk element van een hitteprotocol die  werkgevers moeten overwegen. Het implementeren van een uitgebreid hitteprotocol en het nemen van preventieve maatregelen zullen niet alleen de gezondheid en veiligheid van werknemers bevorderen, maar ook de algehele productiviteit en tevredenheid verbeteren.

Oplossingen om hitte op de werkvloer te verminderen

Er zijn meerdere mogelijkheden om hitte op de werkvloer te verminderen, deze oplossingen hebben verschillende voor- en nadelen. Enkele effectieve oplossingen worden hieronder toegelicht:

 • Goede ventilatie: Goede luchtcirculatie helpt warme lucht te verdrijven en zorgt voor verkoeling. Hiervoor kan indien nodig een ventilatiesysteem worden geïnstalleerd. 
 • Airconditioning: Gebruik airconditioningssystemen om de temperatuur in de werkomgeving te reguleren. Plaats airconditioners strategisch om een gelijkmatige koeling te bereiken. 
 • Zonwerende raamfolie: Overweeg het gebruik van zonwerende raamfolie op ramen om zonlicht te verminderen en de warmteoverdracht te minimaliseren.
Hoe zonwerende raamfolie werkt om warmte binnen te verminderen.
Zonwerende raamfolie zorgt ervoor dat u preventief uw pand op temperatuur kunt krijgen. Het preventief voorkomen van een te hoge binnentemperatuur is het grootste voordeel en verschil ten opzichte van andere bovenstaande oplossingen waarbij warmte wordt opgelost in plaats van voorkomen. 

Een aanvullend voordeel doet zich voor in koudere periodes, gedurende de wintermaanden wordt warmte juist binnen gehouden. Deze eigenschap leidt tot voordelen van zonwerende raamfolie gedurende het hele jaar. 

De voordelen van zonwerende raamfolie en hoe het de hitte op de werkvloer vermindert.

In het streven naar een optimaal functionerende werkomgeving zijn zowel het welzijn van werknemers als de efficiëntie van essentieel belang. Hier komt de rol van zonwerende raamfolie naar voren, niet alleen als een technologische oplossing voor het reguleren van warmte, maar ook als een factor die aanzienlijke invloed heeft op de efficiëntie van medewerkers en andere belangrijke aspecten van het bedrijfsleven. Laten we de effecten van zonwerende raamfolie en de effecten van verminderde hitte op de werkvloer nader bekijken.

 1. Verbeterde werkomgeving en comfort:
  Het gebruik van zonwerende raamfolie creëert een comfortabele werkomgeving door de temperatuur te reguleren. Werknemers zullen minder last hebben van temperatuurschommelingen en hitte op de werkvloer, wat bijdraagt ​​aan een comfortabel en prettig werkgevoel. Dit zal ook een positieve impact hebben op werknemerstevredenheid. 

 2. Verhoogde Productiviteit en concentratie:
  Een comfortabelere werkruimte verbetert de productiviteit en focus van werknemers. Werknemers kunnen zich beter concentreren op hun taken zonder de afleiding en het ongemak dat vaak gepaard gaat met hoge temperaturen.

 3. Energie-efficiëntie en kostenbesparingen:
  Zonwerende raamfolie heeft ook 
  een positieve invloed op de energie-efficiëntie. Het verminderen van de behoefte aan overmatig gebruik van airconditioners en verwarmingssystemen resulteert in aanzienlijke besparingen op de energierekening.
Kortom, zonwerende raamfolie  is meer dan alleen het regelen van de temperatuur, maar biedt bewezen voordelen voor de efficiëntie van werknemers en de algehele bedrijfsprestaties. Het creëren van een aangename, comfortabele en productieve werkomgeving door middel van deze technologie kan een meetbaar positief effect hebben op het succes van (productie)bedrijven. Zonwerende raamfolie zorgt voor een ideale binnen temperatuur voor in de zomer én winter. 

Bent u benieuwd naar de voordelen van zonwerende raamfolie voor uw pand?

Ons team bestaat uit gedreven raamfolie experts die al ruim 30 jaar beglazing voorzien van raamfolie. Onze raamfolie is getest en gecertificeerd zodat wij met alle vertrouwen u de beste oplossing kunnen bieden. Heeft u last van hitte op de werkvloer en zoekt u een oplossing? Dan is warmtewerende raamfolie wellicht een goede keuze. Onze warmtewerende raamfolie is beschikbaar in verschillende soorten. Vraag een gratis proefstaal aan en ontdek welke warmtewerende raamfolie het beste past bij uw situatie. 

 

Terug naar overzicht
Geplaatst op: 11 augustus 2023
© 2024 -
  Website en marketing