Skip to content
Ideale temperatuur op kantoor

Zo creëer je de ideale temperatuur op kantoor

De afgelopen zomers breken voortdurend nieuwe temperatuurrecords. De zomer begint eerder en duurt langer, wat leidt tot een geleidelijke stijging van de temperaturen. Deze toenemende hitte vormt een steeds grotere uitdaging, vooral omdat veel kantoorgebouwen niet voldoende zijn voorbereid op de hete zomer. Het is meestal erg warm binnen. Een comfortabele en aangename werkomgeving kan niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook bijdragen aan het algehele geluk en de tevredenheid van werknemers. Maar hoe creëer je een ideale temperatuur? 

Wat is het belang van een ideale temperatuur op kantoor?

Het klimaat in Nederland is aanzienlijk zonniger geworden. Van 1981 tot 2010 scheen de zon gemiddeld 1639 uur per jaar. De afgelopen jaren is dit aantal met ruim 8% toegenomen (bron: weer.nl). Het hele jaar door hebben we te maken met meer warmte dan kou. Klachten van bedrijven over oververhitte binnenklimaten begonnen steeds vroeger. Volgens Michel Loeffen, directeur van Reflect Glasfilm, begon de piekperiode voor claims voorheen in juni, maar nu verschijnen er al in maart meldingen van onaangenaam warm binnenklimaat. We onderschatten vaak het effect van de binnentemperatuur op ons comfort en welzijn op het werk. In een gebouw met een ideaal binnenklimaat zijn medewerkers productiever en worden ze minder vaak ziek. Comfortabele binnenlucht kan de productiviteit met 10-15% verhogen en het ziekteverzuim met 1,5-2,5% verminderen (bron: GBC). Naast duurzaamheid levert dit voor aannemers aanzienlijke besparingen op. 

Een ideale temperatuur op kantoor volgens de Arbo-richtlijnen

Volgens de Arbo-wet is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden. Deze temperaturen zijn geen wettelijk vastgelegde limieten, maar zijn bedoeld als richtlijnen. Welke maximale temperaturen er als richtlijn gelden, hangt af van de inspanning die de werknemer moet leveren. De maximale temperatuur die als indicator wordt gebruikt, varieert naargelang de intensiteit van het werk dat door de werknemer wordt uitgevoerd. Voor licht fysieke werkzaamheden op kantoor geldt bijvoorbeeld een maximale temperatuur van 28 graden Celsius. Als de temperatuur boven de 26 graden komt, moeten er extra maatregelen worden genomen. 

Hoe creëer je een ideale temperatuur op kantoor?

Koelsystemen en traditionele zonwering zoals gordijnen en jaloezieën zijn de eerste keuzes die in je opkomen als je te maken hebt met hitteproblemen. Hoewel deze methoden effectief zijn, kunnen ze het probleem van overmatige hitte niet volledig oplossen. Daarnaast is het koelsysteem niet erg energiezuinig door hoge temperatuurschommelingen. Ze veroorzaken hoge energiekosten en zorgen in de zomer vaak niet voor een stabiele binnentemperatuur. Andere manieren voor warmtebeheersing zijn onder meer het vervangen van beglazing en het gebruik van raamfolie. Het installeren van zonwerend glas is een effectieve methode om de zonnewarmte buiten te houden. Hedendaags zonwerend glas weerkaatst meer dan 60% van de zonnewarmte. Als je op zoek bent naar een renovatievrije, energiebesparende en effectieve oplossing, dan is zonwerende raamfolie de beste keuze. Deze raamfolie houdt 91% van de warmte buiten en kan op verschillende soorten glas worden aangebracht.

Zonwerende raamfolie voor een ideale temperatuur op kantoor

Zonwerende raamfolie is een extreem dunne folie die op glasoppervlakken wordt geplakt. Het is een geweldige oplossing om extreme temperaturen tegen te gaan. Door de weerkaatsing van zonnewarmte blijft het interieur in de zomer langer koel. Daarnaast zorgt zonwerende raamfolie ook voor isolatie tijdens de wintermaanden. Zonwerende raamfolies bieden het hele jaar door passieve bescherming tegen de zon. 

Verplicht energielabel C voor grote kantoorpanden

Energielabel C voor kantoren groter dan 100m2 is verplicht vanaf 2023 Onderzoek toont aan dat veel kantoorruimtes nog niet aan deze norm voldoen en hierdoor dreigen ze hun panden te verliezen. In gevallen waarin het gebouw al voorzien is van een koelsysteem, kan het gebruik van raamfolie de effectiviteit van de airconditioning verder optimaliseren, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren aan het einde van de maand. Zonwerende raamfolie draagt bij aan een koelere werkomgeving gedurende de zomermaanden, wat leidt tot verminderde kosten voor koelsystemen. Tijdens de koudere maanden wordt warmte juist vastgehouden, wat resulteert in lagere stookkosten. Dit maakt raamfolie niet alleen voordelig voor de financiën, maar draagt ook bij aan onze gezamenlijke inspanningen voor een meer duurzame wereld.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Wij helpen u graag met de keuze voor de juiste zonwerende raamfolie voor uw bedrijfspand. Onze experts komen graag bij u langs om te kijken welke raamfolie het meest effectief is om een ideale temperatuur op kantoor te krijgen. Vraag een vrijblijvende offerte aan via onderstaande button. 

Terug naar overzicht
Geplaatst op: 4 juni 2022
© 2023 -
    Website en marketing